3

We have a 3 server farm: 2 WFE, 1 App. SharePoint Enterprise license

The App server has the SQL 2014 reporting services integrated SharePoint with the add in installed. The WFEs all have the Add in installed. I've run the:

Install-SPRSService
Install-SPRSServiceProxy

commands on both WFEs and APP server. (The service is not running on the WFEs, Should it be?)

I installed the Service Application. When I go to manage the service application, I get the error:

Something went wrong, the server returned (500) internal server error

The following is the ULS Log of the event:

WcfSendRequest: RemoteAddress: 'http://ApplicationServer:32843/91362f8835d04903ac3a703a64a8ae54/ReportingWebService.svc' Channel: 'Microsoft.ReportingServices.ServiceContract.IReportServiceManagement' Action: 'http://schemas.microsoft.com/sqlserver/reporting/2011/06/01/ReportServer/Management/GetSystemProperties' MessageId: 'urn:uuid:a1e5f804-4819-4dc5-ad17-1595d14a2212' Application error when access /_admin/ReportServer/ReportingServicesSystemSettings.aspx, Error=The remote server returned an error: (500) Internal Server Error. at System.Net.HttpWebRequest.GetResponse() at System.ServiceModel.Channels.HttpChannelFactory1.HttpRequestChannel.HttpChannelRequest.WaitForReply(TimeSpan timeout) System.Net.WebException: The remote server returned an error: (500) Internal Server Error. at System.Net.HttpWebRequest.GetResponse() at System.ServiceModel.Channels.HttpChannelFactory1.HttpRequestChannel.HttpChannelRequest.WaitForReply(TimeSpan timeout) Getting Error Message for Exception System.Web.HttpUnhandledException (0x80004005): Exception of type 'System.Web.HttpUnhandledException' was thrown. ---> System.ServiceModel.ProtocolException: The content type text/html; charset=utf-8 of the response message does not match the content type of the binding (application/soap+msbin1). If using a custom encoder, be sure that the IsContentTypeSupported method is implemented properly. The first 1024 bytes of the response were: ' IIS 8.5 Detailed Error - 500.19 - Internal Server Error System.Net.WebException: The remote server returned an error: (500) Internal Server Error. at System.Net.HttpWebRequest.GetResponse() at System.ServiceModel.Channels.HttpChannelFactory1.HttpRequestChannel.HttpChannelRequest.WaitForReply(TimeSpan timeout) --- End of inner exception stack trace --- Server stack trace: at System.ServiceModel.Channels.HttpChannelUtilities.ValidateRequestReplyResponse(HttpWebRequest request, HttpWebResponse response, HttpChannelFactory1 factory, WebException responseException, ChannelBinding channelBinding) at System.ServiceModel.Channels.HttpChannelFactory1.HttpRequestChannel.HttpChannelRequest.WaitForReply(TimeSpan timeout) at System.ServiceModel.Channels.RequestChannel.Request(Message message, TimeSpan timeout) at System.ServiceModel.Channels.SecurityChannelFactory1.SecurityRequestChannel.Request(Message message TimeSpan timeout) at System.ServiceModel.Channels.ServiceChannel.Call(String action, Boolean oneway, ProxyOperationRuntime operation, Object[] ins, Object[] outs, TimeSpan timeout) at System.ServiceModel.Channels.ServiceChannelProxy.InvokeService(IMethodCallMessage methodCall, ProxyOperationRuntime operation) at System.ServiceModel.Channels.ServiceChannelProxy.Invoke(IMessage message) Exception rethrown at [0]: at System.Runtime.Remoting.Proxies.RealProxy.HandleReturnMessage(IMessage reqMsg, IMessage retMsg) at System.Runtime.Remoting.Proxies.RealProxy.PrivateInvoke(MessageData& msgData, Int32 type) at Microsoft.ReportingServices.ServiceContract.IReportServiceManagement.GetSystemProperties(ICollection1 properties) at Microsoft.ReportingServices.SharePointSharedService.ProxyHelper.<>c__DisplayClass9.<GetSystemProperties>b__8(IReportServiceManagement mchannel) at Microsoft.ReportingServices.SharePoint.SharedService.ProxyHelper.DoManagementChannelCall(Action1 caller) at Microsoft.ReportingServices.SharePoint.SharedService.UI.ReportingServicesSystemSettings.get_SystemProperties() at Microsoft.ReportingServices.SharePoint.SharedService.UI.ReportingServicesSystemSettings.LoadSettings() at Microsoft.ReportingServices.SharePoint.SharedService.UI.ReportingServicesSystemSettings.OnInit(EventArgs e) at System.Web.UI.Control.InitRecursive(Control namingContainer) at System.Web.UI.Page.ProcessRequestMain(Boolean includeStagesBeforeAsyncPoint, Boolean includeStagesAfterAsyncPoint)
at System.Web.UI.Page.HandleError(Exception e) at System.Web.UI.Page.ProcessRequestMain(Boolean includeStagesBeforeAsyncPoint, Boolean includeStagesAfterAsyncPoint)
at System.Web.UI.Page.ProcessRequest(Boolean includeStagesBeforeAsyncPoint, Boolean includeStagesAfterAsyncPoint)
at System.Web.UI.Page.ProcessRequest() at System.Web.UI.Page.ProcessRequest(HttpContext context) at System.Web.HttpApplication.CallHandlerExecutionStep.System.Web.HttpApplication.IExecutionStep.Execute() at System.Web.HttpApplication.ExecuteStep(IExecutionStep step, Boolean& completedSynchronously)

0

In my case installing SQL 2012 SP2 solved the Problem.

  • note that it will only update the below 2 shared features with size of around 200mb and do lots of other background tasks of registering components,cleanup and SharePoint service reset

  • note that farm will be down at the end for about a few minutes

  • at first because i have installed the 44MB Microsoft® SQL Server® 2012 SP1 Reporting Services Add-in for Microsoft® SharePoint (link), I thought that it is patched, but because the main SSRS-Sharepoint Mode was installed without service pack , it was the root cause i think
  • SSRS native service does not need to be installed ad no service will be seen in Services section after you successfully completed it.

    enter image description here

  • do not attempt to install the addin or service on all servers, only one WFE is enough.
  • check the main guide here although it is not mentioning patching explicitly, it is absolutely essential
  • check that you have all the SSRS aspx files in below path

    C:\Program Files\Common Files\Microsoft Shared\Web Server Extensions\15\TEMPLATE\ADMIN\

  • Also note the below final Webpart screenshot in Sharepoint 2013 simple page

enter image description here

Your Answer

By clicking “Post Your Answer”, you agree to our terms of service, privacy policy and cookie policy

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.