0

SharePoint 2010

Using SPD, I've created a blank .aspx page and inserted fields as 'new item form' from my list. However, when I complete the form and hit save I get an error "The data source control failed to execute the insert command". Am I missing something?

The steps I have taken to create the new form: 1. Click between form tags 2. Insert > Empty Data View 3. from Source Details, select fields and insert as 'new item form'.

1

there are multiple reasons you might be getting this

  • missing required fields
  • this

SharePoint:SPDataSource runat="server" DataSourceMode="List"

should be

SharePoint:SPDataSource runat="server" DataSourceMode="ListItem"
  • Make sure you have an "i" for insert in the databind rather than "u"

SharePoint:FormField runat="server" id="ff1{$Pos}" ControlMode="Edit" FieldName="kkk" __designer:bind="{ddwrt:DataBind('u',concat('ff1',$Pos),'Value','ValueChanged','ID',ddwrt:EscapeDelims(string(@ID)),'@kkk')}" /

  • possible bug. consider upgrading to sp2

references

http://thearkfloats.blogspot.se/2014/03/sharepoint-2010-data-source-control.html

http://social.technet.microsoft.com/Forums/windows/en-US/ae910269-3a0c-4506-844b-e8bc89d95b71/data-source-control-failed-to-execute-the-insert-command?forum=sharepointadminprevious

  • Perfect - thanks!! The second bullet point is what I needed. Interestingly, when I did a search on this I found everyone was saying to do the opposite, that is to REMOVE "Item" from "ListItem"..or I could have been reading the suggstions incorrectly. Anyways, it worked and thanks again! – David Jul 18 '14 at 14:20
0

Another possible solution, attachment name may be too long. Attachment name should not exceed 260 characters.

Your Answer

By clicking “Post Your Answer”, you agree to our terms of service, privacy policy and cookie policy

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.