A feature-activation is a process which makes a feature active programatically, using power shell or through a web interface. A feature needs to be active in order to be used.

learn more… | top users | synonyms

9
votes
4answers
6k views

Replace the Default Page in a SharePoint WebSite

I have been asked to programmatically do the following in a SharePoint 2007 team site collection: Create a website using the OOTB blank site template. (Please note, for project specific reasons, we ...
7
votes
3answers
3k views

How do you “stop” activating a feature within the feature receiver?

I have a feature receiver with some long running code, hence I use SPLongOperation and delegate for better visual appearance. Basically my feature receiver looks like so: public override void ...
5
votes
1answer
137 views

How to handle web references becoming stale in a web feature activation

We have a number of web-scoped features all stapled to a site definition, so they are all activated in turn when a web is created from the definition. It seems the feature receivers all share the ...
4
votes
4answers
12k views

How to activate feature using powershell script?

I need to activate specific feature to all site collection which is inside the particular web application using powershell script?
4
votes
2answers
279 views

Feature Activation Logic (Prevent Activation)

I have three site collection features used to set branding throughout the site collection. I want to prevent the accidental activation of one of the features if one of the three is already activated; ...
4
votes
1answer
2k views

Activate a feature in feature installed

I have a feature for deploying masterpages that I am trying to activate upon install(deploy). The following snippets of code are in the EventReceiver.cs. I am getting a null when attempting to ...
4
votes
1answer
299 views

Farm scope Event Receiver

For some security reasons on one of our farm level solutions, we need to limit some actions using Event Receiver-FileMoving event. However, as known, event receivers can be deployed only by Site or ...
4
votes
1answer
1k views

Is it possible to export a site workflow?

If I have a Site Workflow on my development machine, what's the best way to deploy it onto the production system which is hosted on Microsoft SharePoint Online? I have found a way of doing it which ...
3
votes
6answers
5k views

Identify moss features from GUID

We are using a site definition and it has 3 feature dependencies that we are struggling to identify: <ActivationDependency FeatureId="7EDD3C9C-8AC6-4ab5-A209-30B5DC422464" /> ...
3
votes
2answers
1k views

Unable to delete List during solution deactivate

I have two list that I need to delete when a solution is deactivated and removed. But my code doesn't seems to be working. I am trying to delete and remove the quicklinks to the lists in ...
3
votes
2answers
722 views

Deploying .dlls to the web application bin folder using .wsp fails with feature recevier

When deploying .dlls to the bin directory using a .wsp my feature receivers seem to blow at the deploysolution stage as they cannot find the related code for my feature receivers. How can I handle ...
3
votes
2answers
2k views

Debugging SPFeatureReceiver

I have built an SPFeatureReceiver and am trying to debug it by attaching to the w3wp.exe process. No matter what I do no breakpoints are ever hit. Here are my steps Build and Package the solution ...
3
votes
1answer
155 views

Removing page from content database via feature deactivation

I deployed page via module. Module is deployed via feature (method FeatureActivated). After that process page is deployed in content database. What I need is to be able to delete (remove) page from ...
3
votes
1answer
291 views

Listadded events on My Site omits Personal and Shared Documents creation

I want to have a feature which will change some settings on every list on My Site. Problem is i cant change settings for two main list: Shared and Personal Documents. For testing I have web feature ...
3
votes
3answers
460 views

“Service too busy” exception occurrs when trying to programmatically activate a sandbox feature with an attached feature receiver

The title says it all... I am trying to programmatically activate some sandbox features (from within a feature reciver that is also part of the sandbox solution). And whilst the features without ...
3
votes
1answer
199 views

Site Scope Feature dependent on a Web Scope Feature

On the root web for my site collection I need to make sure a web scope feature is turned on. In the feature EventReceiver I can turn on the feature progamtically. How can I stop the user turning the ...
3
votes
1answer
420 views

Provisioning did not succeed. Failed to create pages library

I have a client who are trying to create new sub sites in site collections. If they use the publishing site template or if they create a team site and try activate the publishing feature it will ...
3
votes
1answer
551 views

Is SPFeatureCollection.Add method asynchronous?

I have a quite complex application that is split into several features. In order to hide this complexity, I set the IsHidden property of the feature to true, then have created a "master" feature. ...
2
votes
2answers
5k views

Getting SPWeb in feature receiver

While testing my solution I receive an error on Feature activation: Detected use of SPRequest for previously closed SPWeb object. Please close SPWeb objects when you are done with all objects ...
2
votes
2answers
117 views

SharePoint TimerJob not executing

I have a TimerJob in my feature that is not executing. I've tried restarting the timer service (below), deactivating and activating the feature, and manually executing the job using the "run now" ...
2
votes
4answers
2k views

How can I make sure the features in my solution activate in the correct order?

I'm working on a fairly large SharePoint 2010 project. We have broken up the code into a number of solutions, each containing a number of features which we deploy via powershell and activate in the ...
2
votes
5answers
10k views

Enable-SPFeature not working

I am using PowerShell script to deploy and activate a feature in the same script. Everything works fine and I can see my feature in the Sharepoint Root folder (14 hive). I run it using Farm Admin. ...
2
votes
2answers
795 views

Error activating feature

I have created a solution package for Sharepoint 2007 and have installed and deployed it on a development server. However, when I go to activate it through Site Features, I'm given a lovely page of ...
2
votes
2answers
152 views

Any downsides to feature property “Always Force Install”?

Occasionally on our deployments, we would get this error Error occurred in deployment step 'Add Solution': A feature with ID {Guid} has already been installed in this farm. Use the force attribute ...
2
votes
2answers
260 views

Difference between enabling feature from PowerShell and activating it via site collection features page?

I am trying to create a SharePoint list based on a list template via a feature. The code for creating the list is in the FeatureActivated event handler of the feature's EventReceiver.cs file. The list ...
2
votes
3answers
278 views

Error when deploying SharePoint feature: The specified list does not exists

I'm using SharePoint 2010 Foundation and Visual Studio 2010 Ultimate. I'm working on a Web Parts with two features: Feature1 - My Web Parts Feature2 - Contains two Visual Studio module with CSS and ...
2
votes
2answers
143 views

How to catch the feature activate time

I am trying to write one program such that, when ever a feature is activated then it should display the activated time in the sharepoint list. for that i written following code. public class ...
2
votes
2answers
979 views

Create Site Column (lookup type)

Is there any solid (proven) method of creating Site columns (lookups) where list GUID is not known? I think this is where feature activation kicks in; getting the lookup list by its name and then ...
2
votes
2answers
251 views

Setting customErrors attribute

When activating a feature on a site I am getting a Runtime Error page that indicates to set customError mode attribute to Off in order to see the error. I have changed the web.config in my IIS folder ...
2
votes
3answers
3k views

How to deploy a web-scoped feature in visual studio SharePoint Project to a specific site in the Site collection?

I have a visual studio SharePoint site that contains a list definition and content type. I need this feature to be activated on a specific site in the site collection. I set the feature scope to ...
2
votes
2answers
2k views

List Instances not created on Feature Activation for Initial Deployment

I have two features, a Content Type feature that contains the content type and list definitions, and a List feature that creates the List Instances from the list definitions. Both features ...
2
votes
1answer
426 views

FeatureActivated not called for Site Template

We have an web-level feature that when you activate it will change the master pages used by the web to point to a .master page in the rootweb of the site collection. This feature has been activated ...
2
votes
3answers
6k views

Activating and deactivating publishing feature breaks SP2010 wikis?

I have created an Enterprise Wiki site on SharePoint 2010. I have added some pages to the wiki - that worked fine. By default, it seems that an Enterprise Wiki has publishing turned off. If I ...
2
votes
1answer
1k views

<View> (ListViewWebPart) from within publishing page in feature

This is in the context of MOSS 2007. I have a custom site definition. Currently in ONET.xml we have the following Module: <View ...
2
votes
1answer
48 views

Deleting lists upon feature deactivation

I have a FeatureReceiver class for a feature that deploy a couple of list instances. In the FeatureDeactivating event I want to remove those instances as well as other artifacts which get deployed ...
2
votes
1answer
117 views

PowerShell Script To Find Where SharePoint 2010 Features Are Activated

I want a PowerShell script to find where Features are activated in a site collection and its sites/subsites Like for example feature "Enterprise feature"
2
votes
2answers
295 views

Activate webfeatures on all SharePoint online webs

I want to activate a webfeature on all subsites of a sitecollection in Office 365 / SharePoint online. I thought i can do the actions in a SiteCollection Feature, but that's throwing a timeout error. ...
2
votes
1answer
32 views

Is there a relative URL for files hosted in the TEMPLATE\FEATURES directory?

Is there a relative URL for files hosted in the TEMPLATE\FEATURES directory? What I'm trying to do is re-provision data every time my feature is activated without deleting the SPList. The idea is to ...
2
votes
2answers
127 views

Strange issue with feature activation

I'm having a problem while activating a feature. I have a custom dll that I referenced in this new project, and I'm trying to execute some code on the feature activation. The problem is that I get the ...
2
votes
1answer
314 views

SPListCollection.EnsureSitePagesLibrary() throwing SPException (specified title already exists in this Web site)

I am attempting to call SPListCollection.EnsureSitePagesLibrary() upon FeatureActivated. The method is throwing the following exception: Microsoft.SharePoint.SPException: A list, survey, ...
2
votes
1answer
844 views

Error occurred in deployment step 'Activate Features': Feature with Id 'xxxxx-xxx' is not installed in this farm, and cannot be added to this scope

while installing a feature, VS ouput the error: Error occurred in deployment step 'Activate Features': Feature with Id 'xxxxxxx-xxxx' is not installed in this farm, and cannot be added to this scope. ...
2
votes
1answer
392 views

How does SP resolve web.config modifications?

Specifically, if my code makes a change to the web.config to enable the ScriptResource.axd HttpHandler, and then another third party app comes along and also 'adds' the config entry (it doesn't add a ...
2
votes
1answer
4k views

Activating a WebApplication Scoped Feature for a particular WebApplication

I developed a SharePoint 2010 WSP that contains a custom HTTP Module for performing short-url redirects. The WSP also contains a WebApplication scoped feature that consists of a feature receiver that ...
2
votes
1answer
4k views

How do I Activate the Signatures Workflow?

After fixing the intranet site that was deleted, I am re-establishing some pages that were lost. I have a site template that I created and when I try to use it on the top level site, I receive the ...
2
votes
0answers
361 views

Sandbox solutions - Prevent auto activation of site collection features

Question: Does anyone know a way to activate a sandbox solution in SharePoint Online without having the site collection features automatically activated? Background info: I have done a bit of ...
2
votes
0answers
130 views

Site is Provisioned but Content Type List is still empty

I have this feature that I am trying to run in order to configure a site, this feature among other things creates pages based on content types, etc. The problem I am facing is that everytime i am ...
2
votes
3answers
828 views

Сan't programmaticaly activate the Publishing Feature for the Blog site

I'm developed a solution for stapling features. in my solution are located two projects, one project contains a module which consist the id features, what I want to attach to the sites collections and ...
2
votes
1answer
2k views

Can't activate feature because of an existing column in a child site

I have a site collection without the publishing feature activated (Id: f6924d36-2fa8-4f0b-b16d-06b7250180fa). I want to activate it, but it fails : Enable-SPFeature : The field with Id ...
2
votes
0answers
515 views

ListInstance not firing all item event receivers [closed]

I have a feature that defines a number of list instances to provision whenever a new site is created using a particular site definition. The list template for one of these instances has an item event ...
1
vote
3answers
1k views

Cant´t activate a custom feature with PowerShell but with the GUI

I want to activate a custom feature with PowerShell on a few sites in my environment. When I´m doing this job over the GUI, everything is perfect. But when I´, doing it with my script, the feature ...