Take the 2-minute tour ×
SharePoint Stack Exchange is a question and answer site for SharePoint enthusiasts. It's 100% free, no registration required.

We have an issue with User Profile Sync in SharePoint 2010 when the following happens:

  • A new user is added to AD (ie DOMAIN\jdoh)
  • The user is synched successfully to SharePoint
  • Time passes
  • The user's account name is changed in AD (ie because it was originally misspelled: DOMAIN\jdoe)
  • The user is re-synced to SharePoint

The behavior appears to be that the account name is not changed. In the above example, accountname will continue to be DOMAIN\jdoh in SharePoint, though other properties are synced correctly- I would assume by SID. This means that the users' my profile and mysite links still refer to the 'old' name (ie Person.aspx?accountname=Domain\jdoh). What steps should be taken to fix this in SharePoint when an account name is changed in AD?

share|improve this question
add comment

migrated from serverfault.com Jan 10 '12 at 5:39

This question came from our site for professional system and network administrators.

7 Answers

You need to execute the following Move-SPUser command (an equivalent of the STSADM MigrateUser command) for the user account in order to update the account name in SharePoint:

Move-SPUser -Identity "DOMAIN\jdoh" -NewAlias "DOMAIN\jdoe"
share|improve this answer
add comment

Have you tried forcing a sync with the following command?

Get-SPUser –Web http://SHAREPOINT-SERVER-NAME | Set-SPUser –SyncFromAD

share|improve this answer
add comment

http://sharepoint-sandbox.com/index.php?/SharePoint-2010/Sites/tip-104-updating-sharepoint-2010-user-information.html?directory=14 Actually I navigated to http:///_catalogs/users/detail.aspx and deleted user account. Then run "User Profile Service Application - User Profile to SharePoint Full Synchronization" job

share|improve this answer
add comment

The only solution we have found (that doesn't require writing code) is to delete the user from SharePoint and re-add them again.

Just make sure you know which groups their user resided.

share|improve this answer
add comment

What I did to force SharePoint to use the changed Account Name:

  1. In Central Administration go to the User Profile Service
  2. Go to Manage User Profiles and search for the useraccount.
  3. Delete the useraccount
  4. Start Profile Synchronization > Incremental Synchronization
  5. Ask the user to login (to re-create his profile).

Deleting the User Profile also deletes information like his account picture, ..., etc. So it might not be the solution you like.

share|improve this answer
add comment

you can delete the user from the site collection. If your isn't spelled correctly you will need to contact security to correct the spelling in Active Directory. Contact Exchange or other email administrator. You can then delete the user account and add the user. You would need to also add the user to the correct groups. After completing those steps, the user should receive an welcome email for the Groups they've been added to. I hope his helps.

share|improve this answer
add comment

Maybe it's a problem with LsaLookupSids cache? (http://support.microsoft.com/kb/946358)

share|improve this answer
add comment

Your Answer

 
discard

By posting your answer, you agree to the privacy policy and terms of service.

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.