Take the 2-minute tour ×
SharePoint Stack Exchange is a question and answer site for SharePoint enthusiasts. It's 100% free, no registration required.

Something serious has happened. I’m trying to set the authentication provider for a newly created web site (Application Management -> Authentication Providers). I try to set it to either Forms or Windows (the setting doesn’t matter).

When I click save I get...

Failed to apply a web.config modification to file 'configuration/system.web/pages'. The specified node "C:\Inetpub\wwwroot\wss\VirtualDirectories\testsolution9\web.config" was not found in the web.config file. at Microsoft.SharePoint.Administration.SPWebConfigFileChanges.ApplyModificationsWebConfigXmlDocument(XmlDocument xdWebConfig, String filepath)

I check the web.config file and the section is present! Here it is...

<pages enableSessionState="true" enableViewState="true" enableViewStateMac="true" validateRequest="false" pageParserFilterType="Microsoft.SharePoint.ApplicationRuntime.SPPageParserFilter, Microsoft.SharePoint, Version=12.0.0.0, Culture=neutral, PublicKeyToken=71e9bce111e9429c" asyncTimeout="7">
      <namespaces>
        <remove namespace="System.Web.UI.WebControls.WebParts" />
      </namespaces>
      <tagMapping>
        <add tagType="System.Web.UI.WebControls.SqlDataSource, System.Web, Version=2.0.0.0, Culture=neutral, PublicKeyToken=b03f5f7f11d50a3a" mappedTagType="Microsoft.SharePoint.WebControls.SPSqlDataSource, Microsoft.SharePoint, Version=12.0.0.0, Culture=neutral, PublicKeyToken=71e9bce111e9429c" />
      </tagMapping>
    </pages>

However I don’t get the error when I select an old web application to change provider. I’ve even copied the entire contents of the old web.config into the new sites’ web.config, but I still get the same error.

On a separate but related note I have a solution that adds the ajax entries into the web.config file and it produces the same error message.

I’ve googled and googled and can’t seem to get anywhere, they all say “add in the pages section” but it’s already there?

Update 1 I've been looking through the sharepoint logs (yuk) and have got these entries, the last one being the actual error.

03/30/2010 14:12:54.11  w3wp.exe (0x17C4)                           0x1F00  Windows SharePoint Services     Topology                        8gp8    Medium      Adding web config node - Path - configuration/configSections Node name - sectionGroup[@name='system.web.extensions'] Node value - 
03/30/2010 14:12:54.11  w3wp.exe (0x17C4)                           0x1F00  Windows SharePoint Services     Topology                        8gp8    Medium      Adding web config node - Path - configuration/configSections/sectionGroup[@name='system.web.extensions'] Node name - sectionGroup[@name='scripting'] Node value -      
03/30/2010 14:12:54.11  w3wp.exe (0x17C4)                           0x1F00  Windows SharePoint Services     Topology                        8gp8    Medium      Adding web config node - Path - configuration/configSections/sectionGroup[@name='system.web.extensions']/sectionGroup[@name='scripting'] Node name - section[@name='scriptResourceHandler'] Node value -     
03/30/2010 14:12:54.11  w3wp.exe (0x17C4)                           0x1F00  Windows SharePoint Services     Topology                        8gp8    Medium      Adding web config node - Path - configuration/configSections/sectionGroup[@name='system.web.extensions']/sectionGroup[@name='scripting'] Node name - sectionGroup[@name='webServices'] Node value -   
03/30/2010 14:12:54.11  w3wp.exe (0x17C4)                           0x1F00  Windows SharePoint Services     Topology                        8gp8    Medium      Adding web config node - Path - configuration/configSections/sectionGroup[@name='system.web.extensions']/sectionGroup[@name='scripting']/sectionGroup[@name='webServices'] Node name - section[@name='authenticationService'] Node value -      
03/30/2010 14:12:54.11  w3wp.exe (0x17C4)                           0x1F00  Windows SharePoint Services     Topology                        8gp8    Medium      Adding web config node - Path - configuration/configSections/sectionGroup[@name='system.web.extensions']/sectionGroup[@name='scripting']/sectionGroup[@name='webServices'] Node name - section[@name='jsonSerialization'] Node value -    
03/30/2010 14:12:54.11  w3wp.exe (0x17C4)                           0x1F00  Windows SharePoint Services     Topology                        8gp8    Medium      Adding web config node - Path - configuration/configSections/sectionGroup[@name='system.web.extensions']/sectionGroup[@name='scripting']/sectionGroup[@name='webServices'] Node name - section[@name='profileService'] Node value -   
03/30/2010 14:12:54.11  w3wp.exe (0x17C4)                           0x1F00  Windows SharePoint Services     Topology                        8gp8    Medium      Adding web config node - Path - configuration/SharePoint/SafeControls Node name - SafeControl[@Assembly='System.Web.Extensions, Version=1.0.61025.0, Culture=neutral, PublicKeyToken=31bf3856ad364e35'][@Namespace='System.Web.UI'][@TypeName='*'] Node value -    
03/30/2010 14:12:54.11  w3wp.exe (0x17C4)                           0x1F00  Windows SharePoint Services     Topology                        8gp8    Medium      Adding web config node - Path - configuration/system.diagnostics/switches Node name - add[@name='DiagnosticsSwitchesGeneralMod'] Node value -      
03/30/2010 14:12:54.11  w3wp.exe (0x17C4)                           0x1F00  Windows SharePoint Services     Topology                        8gp8    Medium      Adding web config node - Path - configuration/system.diagnostics/switches Node name - add[@name='DiagnosticsSwitchesHttpModuleExceptionHandlerMod'] Node value -    
03/30/2010 14:12:54.11  w3wp.exe (0x17C4)                           0x1F00  Windows SharePoint Services     Topology                        8gp8    Medium      Adding web config node - Path - configuration Node name - system.web.extensions Node value -    
03/30/2010 14:12:54.11  w3wp.exe (0x17C4)                           0x1F00  Windows SharePoint Services     Topology                        8gp8    Medium      Adding web config node - Path - configuration/system.web.extensions Node name - scripting Node value -      
03/30/2010 14:12:54.11  w3wp.exe (0x17C4)                           0x1F00  Windows SharePoint Services     Topology                        8gp8    Medium      Adding web config node - Path - configuration/system.web.extensions/scripting Node name - webServices Node value -    
03/30/2010 14:12:54.11  w3wp.exe (0x17C4)                           0x1F00  Windows SharePoint Services     Topology                        8gp8    Medium      Adding web config node - Path - configuration/system.web/compilation/assemblies Node name - add[@assembly='System.Web.Extensions, Version=1.0.61025.0, Culture=neutral, PublicKeyToken=31bf3856ad364e35'] Node value -     
03/30/2010 14:12:54.11  w3wp.exe (0x17C4)                           0x1F00  Windows SharePoint Services     Topology                        8gp8    Medium      Adding web config node - Path - configuration/system.web/httpHandlers Node name - add[@path='*.asmx'] Node value -    
03/30/2010 14:12:54.11  w3wp.exe (0x17C4)                           0x1F00  Windows SharePoint Services     Topology                        8gp8    Medium      Adding web config node - Path - configuration/system.web/httpHandlers Node name - add[@path='*_AppService.axd'] Node value -    
03/30/2010 14:12:54.11  w3wp.exe (0x17C4)                           0x1F00  Windows SharePoint Services     Topology                        8gp8    Medium      Adding web config node - Path - configuration/system.web/httpHandlers Node name - add[@path='ScriptResource.axd'] Node value -   
03/30/2010 14:12:54.11  w3wp.exe (0x17C4)                           0x1F00  Windows SharePoint Services     Topology                        8gp8    Medium      Adding web config node - Path - configuration/system.web/httpModules Node name - add[@name='HttpModulesMod'] Node value -     
03/30/2010 14:12:54.11  w3wp.exe (0x17C4)                           0x1F00  Windows SharePoint Services     Topology                        8gp8    Medium      Adding web config node - Path - configuration/system.web/httpModules Node name - add[@name='ScriptModule'] Node value -      
03/30/2010 14:12:54.11  w3wp.exe (0x17C4)                           0x1F00  Windows SharePoint Services     Topology                        8gp8    Medium      Adding web config node - Path - configuration/system.web/httpModules Node name - add[@name='Session'] Node value -   
03/30/2010 14:12:54.11  w3wp.exe (0x17C4)                           0x1F00  Windows SharePoint Services     General                         8nca    Verbose     Application error when access /_admin/Authentication.aspx, Error=Failed to apply a web.config modification to file 'configuration/system.web/pages'.  The specified node "C:\Inetpub\wwwroot\wss\VirtualDirectories\testsolution11\web.config" was not found in the web.config file.   at Microsoft.SharePoint.Administration.SPWebConfigFileChanges.ApplyModificationsWebConfigXmlDocument(XmlDocument xdWebConfig, String filepath)     at Microsoft.SharePoint.Administration.SPWebApplication.ApplyWebConfigModifications()     at Microsoft.SharePoint.Administration.SPWebApplication.Provision()     at Microsoft.SharePoint.Administration.SPWebApplication.UpdateAuthenticationSettings(SPUrlZone zone, SPIisSettings newSettings, Boolean createJob)     at Microsoft.SharePoint.Administration.SPWebApplication.Updat...  
03/30/2010 14:12:54.11* w3wp.exe (0x17C4)                           0x1F00  Windows SharePoint Services     General                         8nca    Verbose     ...eAuthenticationSettings(SPUrlZone zone, SPIisSettings newSettings)     at Microsoft.SharePoint.ApplicationPages.AuthenticationPage.BtnSave_Click(Object sender, EventArgs e)     at System.Web.UI.WebControls.Button.OnClick(EventArgs e)     at System.Web.UI.WebControls.Button.RaisePostBackEvent(String eventArgument)     at System.Web.UI.WebControls.Button.System.Web.UI.IPostBackEventHandler.RaisePostBackEvent(String eventArgument)     at System.Web.UI.Page.RaisePostBackEvent(IPostBackEventHandler sourceControl, String eventArgument)     at System.Web.UI.Page.RaisePostBackEvent(NameValueCollection postData)     at System.Web.UI.Page.ProcessRequestMain(Boolean includeStagesBeforeAsyncPoint, Boolean includeStagesAfterAsyncPoint)  
share|improve this question
add comment

3 Answers

Is that really the error message?

It seems to me that something is transposed, perhaps indicating something is making a web config modification in code but with a bug. It seems strange to me that the message states:

  • "Failed to apply a web.config modification to file 'configuration/system.web/pages'". This is not a file - that's a node!
  • "The specified node "C:\Inetpub\wwwroot\wss\VirtualDirectories\testsolution9\web.config" was not found..". This is not a node - that's a file!

Can you think of anything in your solution which could cause this?

share|improve this answer
    
I noticed that also but just kind of figured they'd got it the wrong way round. I haven’t written a solution, this just seems to be happening in central admin all by its self. I can trace it back to installing and then uninstalling the CKS Blog Edition. –  Rob Mar 23 '10 at 9:38
add comment

I believe the API code throwing the exception has a bug that swaps the parameters: Check out this page (Bottom of #1).

share|improve this answer
add comment
up vote 0 down vote accepted

I've traced this back to an install of the CKS Blog Edition, it seems to have done something to the sharepoint web.config modifications.

share|improve this answer
add comment

Your Answer

 
discard

By posting your answer, you agree to the privacy policy and terms of service.

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.